All-in våren 2025
2 smala me mos
Tartlette gjord på potatis fylld med picklad silverlök, grov senap, ett skum gjort på isterband och potatis. På toppen torkad tomat. Så har du ketchup, korv, mos, senap och lök.
Best of Västkusten
Pajskal, majo på vit sparris, gurka, havskräfta stuvad i västerbottenost, gräslök och stenbitsrom. På toppen riven krondillsost från Arla Unika.
Cordon bleu på Bellagio
Friterad kalvbräss panerad i panko. Ostkräm gjord på Gammelknas (stapelvara på Taxen) och sobrasada (kryddig bredbar korv). Kräm på svart vitlök. Picklad jalapeño. På toppen, tunt skuren prosciutto från Grönby Chark.
Tandoori-kräfta
Norska havskräftor size XXL. Vi plockar kräftan rå och marinerar den i en tandooripaste. Kräftan steks och penslas med smör. På med sweet chilisås och thaibasilika. Sen kommer dubbeldipp, vilket först innebär en indisk flagga i form av gräslöksmajjo, yoghurt, chilimajjo. Sen vidare till skummet som vi gör på tandoori-smör som toppas med puffat ris.
Bröd och smör
Första gången nånsin vi ändrat bröd. Nu kör vi ett japanskt mjölkbröd. Mjukt onyttigt och fluffigt, men fortfarande såklart med vallmo på toppen. Typ franskbröd. Till det ett vispat syrat smör från Arla Unika.
Sparris i ostsås
Grävare med vit och grön sparris. I botten har vi vit sparris som vi blancherar och vänder upp i en glaze gjord på en ost som heter “Efterglöd”, lite gräslök och krispigt kycklingskinn. På det skickar vi en blanquettesås som är typ en flådig hollandaise gjord på ramslök. Sen lägger vi ett lock gjort på tunt skivad gurka och grillad grön sparris. Till sist ännu mer sås gjord på Efterglöd.
Vit fisk med vita grejer
Grillad gös penslad med Vadouvan-olja (en typ av fransk-marockansk curry). Vit sparris med rotselleripuré på. En sås gjord på röka musslor, vitt vin, smör, creme fraiche, citrus koshu och vadouvan. Till sist bombar vi i Kalix löjrom.
Heavy metal-kött
Zabuton (en särskilt marmorerad del av högreven). Köttet skivas och penslas med vitlöks- och timjansmör. Svart vitlökspuré, grön sparris och en murkla som vi fyller med oxsvansen som vi kokar med i såsen till rätten. Jordärtskockspuré med rökt märg. Grillad grön sparris. Såsen: 50/50 oxsvans, rostad kycklingbuljong åker ner i kastrull efter att vi smält socker till karamell och tillsatt vitlök, schalottenlök, tasmansk bergpeppar, sherryvinäger och vitt vin. När den har gått halvvägs grillar vi oxsvans och skickar ner. Silar och smakar upp med smör. Sen i med picklade senapsfrö och gräslök. Vid sidan om kommer ”tvättsvampen” (ett baobröd) för att suga upp såsen.
Tutti Frutti (twist)
Twist på Taxens första dessert. I botten passionsfruktscremeux, sen lite bakad ananas och färsk passionsfrukt. Sen gömmer vi allt under ett varmt kokosskum och river en rostad kokosfudge på toppen. Sist åker det såklart glass på allt, som görs på en praliné gjord på pekannötter. Och lite puffat ris.
Jackpot-avslut
Belgisk våffla med massa brynt smör i. Mjukglass gjord på rostade sesamfrön med guld på (pga Las Vegas).